Vandaag 15 oktober 2023 in De Limburger

Vandaag 15 oktober 2023 in De Limburger

Theaterdirecteur Jean Boelen ziet jongensdroom in vervulling gaan met opening eigen concertzaal in Heer

Maastricht - Hij was tot vorig jaar directeur van het Theater aan het Vrijthof. Maar nu heeft Jean Boelen zijn eigen concertzaal: „Dit is mijn jongensdroom.”

Door René Willems - © Dagblad de Limburger - foto's bij artikel: © Harry Heuts

Gerenommeerde beroepsmuzikanten, zangers en zangeressen, leden van harmonie Heer Vooruit: ze hebben allemaal al proefgedraaid in de nieuwe ruimte. En ze zijn zonder uitzondering geïmponeerd door de fantastische akoestiek in de vroegere kapel van klooster Opveld in Heer. „Dat ligt waarschijnlijk aan het materiaal waaruit de kapel is opgetrokken”, vermoedt Jean Boelen. „Mergel is blijkbaar ideaal, dat zie je bijvoorbeeld ook in het Salviuskerkje in Limbricht.”

Broedplaats

Klooster Opveld staat sinds het vertrek van de laatste zusters in 2008 leeg. Investeerder Michel Maes heeft de kapel gekocht. Terwijl hij nog nadacht over een passende bestemming liep hij bij harmonie Heer Vooruit zijn ideale partner tegen het lijf: oud-theaterdirecteur Boelen. Samen zijn ze al snel tot de conclusie dat de kapel ‘een broedplaats voor jong talent’ moet worden, een plek waar bijvoorbeeld studenten van het Conservatorium zich aan het publiek kunnen presenteren.

Lees ook: Dit verscholen kerkje in Maastricht van een tragisch gestorven architect krijgt een nieuwe toekomst

Voor Boelen gaat met dit project ‘een jongensdroom’ in vervulling. „Ik kom uit Heer”, vertelt hij. „Een tante van mij, soeur Marie Hubertine, zat vroeger in klooster Opveld. Als ventje van drie mocht ik als misdienaar al met de bel rinkelen tijdens de missen in de kloosterkapel. De parochiekerk van Heer had misschien wel dertig of veertig misdienaars. Maar als je misdienaar was bij de zusters van Opveld, dan was je toch wel heel bijzonder.”

Voorrecht

Boelen ziet het als ‘een unieke kans’ om de voormalige kapel samen met Maes om te vormen tot cultuurtempel. Maes beschouwt het op zijn beurt als een voorrecht om samen te werken met de voormalige directeur van het prestigieuze Theater aan het Vrijthof: „Jean heeft nog steeds uitstekende contacten in die culturele wereld. Daardoor kunnen we van dit project ook iets heel bijzonders maken, een plek waar mensen straks kunnen genieten van hele mooie dingen.”

Jong talent kan zichzelf straks presenteren in de nieuwe cultuurtempel in Heer. — © Kapel Opveld

Het gebouw, dat zijn kerkelijke sfeer met glas-in-loodramen en een eiken biechtstoel behoudt, heeft na jarenlange leegstand wel wat onderhoud nodig. „De dakdekker is al dagen bezig met noodreparaties”, zegt Maes. De sacristie wordt kleedkamer. Er komen aparte ruimtes voor kleinere activiteiten als muzieklessen en een pantry. „Het wordt absoluut geen feestzaal”, benadrukt Boelen, „maar je moet hier natuurlijk wel een fatsoenlijke kop koffie kunnen drinken.”

Concertgebouw

De nieuwe cultuurtempel beleeft na het proefdraaien met kleinere en grotere ensembles in december zijn vuurdoop. Harmonie Heer Vooruit geeft er dan een groots opgezet kerstconcert. Maar er zit nog meer mooie aan te komen, belooft Boelen: „Het koperensemble van het Concertgebouw in Amsterdam wil hier een concert geven.” „En als zo’n gezelschap bij ons wil komen, weet je zeker dat de akoestiek goed is”, constateert Maes.

Voor het altaar, dat als podium kan worden gebruikt, hangen fraaie theatergordijnen. — © Harry Heuts

Deel dit bericht
Geplaatst in

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven